Ett hjärta - En förening
söndag, juni 23, 2024

Varför vi krigar

hh_logo_text_under_.png

Efter en riktigt usel säsong för Hammarby Hockeys A-lag med ekonomisk ”obalans” som följd är mina funderingar och frågor många. I denna text/krönika ska jag försöka formulera dessa samt försöka ge mina egna svar. Märk väl att mina åsikter är mina egna; jag är inte verksam i Hammarby Hockey eller i Bamsingarnas styrelse utan är numera ”bara” en supporter med medlemskort i bägge föreningarna.

Är Hammarby Hockey en förening värd att rädda?


Med tanke på övriga delar av Hockeyföreningens resultat för säsongen 19/20 där t.ex. J20’s framgångar med en avbruten kvalserie i serieledning för uppflyttning till Elit Östra som krona på verket samt uppsvinget för barn och ungdomsverksamheten i och med tillträdet i det nya tältet på Kärrtorps IP där jag avnjutit ett antal dammatcher under säsongen är mitt svar ett
Absolut JA!
Föreningen är på rätt väg och som ett viktigt alternativ för våra unga grönvita själar. Andra Stockholmsföreningar måste hållas i schack samt hotas genom vår blotta existens.

Är A-laget ett måste och måste de i så fall spela i ATG HockeyEttan?


Att Hammarby Hockey skall ha herrseniorer som främsta representationslag anser jag vara ett måste, utan a-lag hamnar föreningen än mer i skymundan inom den grönvita sfären. Dessutom behöver de ungdomar och juniorer som satsar på hockeyn a-laget som ett hägrande (del)mål i en fortsatt karriär inom sporten.

Kan en självvald nedflyttning i division 2 då vara ett alternativ?


Det är något jag funderat över och hållit för en lösning under säsongen. Förklaringen till varför detta inte är ett alternativ är att HockeyEttan blir en alltmer intressant serie och med det blir det mer intäkter för klubbarna bl.a. från seriesponsorer och från visningsrättigheter. Att serienamnet nu har det stora totalisatorbolaget i sig är ett tecken på detta så gott som något. Att i framtiden ta sig från tvåan tillbaka upp till division1 kan bli en alltför svår uppgift.
Men...finns inte förutsättningarna så...

Vad är det som säger att vi i slutet av nästa säsong inte står inför samma dilemma?


Detta är en fråga som snurrat runt inom mig åtskilliga varv de senaste dagarna och mitt svar på detta är att det kommer att handla om ett extraordinärt och hårt arbete av alla; styrelse, sportgrupp, och supportrar. Det hela ter sig i dagsläget helt enkelt inte möjligt på grund av det i det stora hela ringa intresset för hockeyn men om vi tillsammans skall satsa på det gäller det att dela in arbetet ungefär så här:

1. Det behövs en slagkraftig trupp.


Truppen vi hade på isen 19/20 var helt enkelt inte bra nog, underprestation eller ej. Först och främst behöver sportgruppen jaga rätt på en erfaren pådrivare och ett föredöme på isen, vare sig det gäller träning eller match. En spelare av typen Tomas Lindgren eller Robin Jalkerud.
Vidare behövs poängspelare. Hammarby hade ingen spelare bland de 25 främsta under grundserien förra året. Seriesegrarna Väsby hade sju spelare som gjorde fler poäng än vår bästa poängplockare, fjärdeplacerade Huddinge likaså.
Våra grönvita backar var absolut inte HockeyEttanmässiga under stora delar av säsongen. Det gjordes så mycket misstag att det var sorgligt att bevittna eländet under stundom. Det spelar ingen roll om man har seriens bästa målvakter bakom dem, det räcker inte.
En tränarstab med stor kompetens är ett självklart måste.
Utan framgångar på isen sviker publik och sponsorer vilket var vad som hände förra säsongen.

2. Styrelsen


För att skapa sportsliga framgångar för a-laget behövs pengar. Jag anser att dagarna när Hammarby Hockey kunde leva på helt oavlönade spelare eller som fick några kronor i reseersättning är räknade. Skall Bajen överleva i HockeyEttan anser jag att spelarna måste kunna få en smula lön. Därför behöver styrelsen skapa det ekonomiska utrymmet för detta vilket kommer att bli en hård nöt att knäcka. Grönvita sponsorer växer inte på träd och med Coronaviruset härjande kommer situationen bli etter värre då de flesta företag just nu lider oerhört av ekonomiskt bortfall. Här gäller det att vårda de befintliga sponsorerna samt med ljus och lykta söka fler.
Vid sidan av de frivilliga bidrag som nu inkommer för ”soffbiljetter” har föreningen redan nu släppt säsongsbiljetterna för 20/21 vilket jag anser är ett misstag, det hade varit bättre att vänta med detta ett par veckor och istället förlitat sig på frivilliga bidrag eftersom intäkterna för säsongsplåtarna helst skall användas för kommande säsong, inte för att fylla ett redan etablerat hål i kassan. Men situationen är månne så allvarlig att detta beslut var av nödvändighet?
För mig är det helt och hållet nödvändigt att få ett bindande löfte om att inga ekonomiska medel som skall tillfalla övrig verksamhet i föreningen hamnar hos a-laget. Inga, barn, ungdomar, juniorer eller damspelare skall lida för a-lagets dilemma, för det vore ren och skär katastrof.
Hammarby Hockeys A-lags verksamhet måste bära sig själv!

3. Till läktaren


Samtidigt som resultaten uteblev på isen uteblev publiken. Allt som oftast bar inte matcharrangemangen sig själva, dvs ishyra samt domarkostnader översteg publikintäkterna. Så nu har vi supportrar ett stort ansvar inför kommande säsong. Ett matcharrangemang måste vara en positiv intäktspost för Hammarby Hockey, inte en börda.

Åtgärder
För det första: Gå på hemmamatcherna! Ta er ut till Sätra och heja på våra killar!
För det andra: Uppmuntra kompisar och familj att följa med.
För det tredje: Gör reklam för matcherna, skriv i sociala medier att du skall gå.

Om du som läser detta är en sällangående supporter så ge dig själv ett löfte om att fördubbla antalet matchbesök!

Bamsingarna
Vad hockeyn närmaste supportrar har på agendan utöver det som dryftades på årsmötet inför säsongen 20/21 vet jag inte och väntar hungrande på en ”handlingsplan” i detta extraordinära läge.
På min önskelista finns:
- En ”svåra tider”-souvenir där man lägger på en hundring eller två i pris som oavkortat går till hockeyn.
- En kampanj för att utöka medlemsantalet i både den egna föreningen samt Hammarby Hockey.
- Större aktivitet på hemsidan samt i nyhetsbrev.
- Se till att souvenirbordet alltid finns på plats på hemmamatcherna, skapa en naturlig samlingsplats vid klackläktaren.
Härvidlag gäller det att få fler medlemmar att engagera i verksamheten. En styrelse skall inte utföra allt arbete!

Det gäller att hänga i nu! Gör vad du kan, om allt du mäktar med är att komma på matcherna är det gott nog!

Själv kommer jag bidra med en hundring extra per månad under säsongen förutom införskaffandet av säsongskort. Dessutom kommer jag att i största möjliga mån hjälpa till med souvenirförsäljning.

Vi vill se våra killar på isen i fortsättningen. Det är därför vi krigar!

/sverre

Taggar: Inget

Om skribenten

Sverre

0 Kommentarer

Poll: Vem vill du skänka extra stångkorvar till i jul

Ja, här tänkte vi skriva vilka regler som gäller men eftersom vi inte har några regler utan i stället uppmuntrar till fusk så ger vi bara denna info:

Omröstningen håller på till den 23 dec kl 23.59. Kan bli längre beroende på hur pass glöggfryntliga admins är.

Den som får flest röster, av andra och/eller sig själv, föräras med fem stångkorvar. Tvåan får fyra, trean får tre, fyran får två och femman får en smaskig körv.
Säger som björnen Baloo: Hoppas att du har förstått?

VälkommenLösen:
[ ]

Nyheter sorterad på månad 2024