torsdag, april 25, 2024

Så j-a skönt!

Äntligen har Hammarby Hockey tagit en seger i säsongens Div 1D-spel. Laget krossade IFK Tumba med finfina 11-4 i LW Hallen och det känns extra skönt med nio olika målskyttar i matchen. Stortummen upp för en riktigt bra insats!
Krock- eller Supersöndagens utfall blev rätt hyfsat, seger i damfotbollen borta mot Älta, seger i handbollens Elitserie mot Redbergslid, finalseger för bandyn i Svenska Cupen och (tyvärr bara) oavgjort för herrarna i fotboll på Nya söderstadion mot Giffarna vilket nu innebär att det sista hoppet om Allsvenskt spel nästa säsong är borta om jag inte tar helt fel. Personligen känns ändå hockeyns match mot Tumba som den mest glädjande, att få lämna ishallen lätt till sinnes är så mycket värt.

1:a perioden
Bajen dunderstartar med att göra tre mål på under de första fyra minuterna. 1-0 gör Hampus Harlestam, en av matchens förgrundsfigurer. Tim Erlandsson gör 2-0 som för dagen har en offensiv roll. I en gröt framför mål trycker sedan Emil Mårtensson in 3-0 efter att han, Peter Danielsson och Jimmy Jensen gått hårt på mål. Det är Hampus, Tims och Emils första baljor i seriespelet för Bajen vilket vi givetvis grattar dem till. Efter 3-0 tar lägligt Tumba timeout. Med matchklockan på 8.38 får utmärkte Anton Söderqvist kapitulera då Tumba vänder spelet snabbt och de skapar ett två mot ett läge. Några minuter senare får Tumba spela i fem mot tre efter att Ludwig Ekman orättvist blivit utvisad och Peter Danielsson strax därefter åker för en crosschecking. Tumba passar då på att reducera till 3-2. Bajen tar omedelbart kommandot igen, får med sig en utvisning och Ludwig Ekman gör 4-2 efter 16.16 efter fint samspel med Sebastian Johansson (trodde i ärlighetens namn att det var omvänd ordning på målskytt och framspelare). Resultatet står sig perioden ut, en period som absolut går i Bajens favör.

2:a perioden
Fortsatt bra spel från de våra inleder mittakten och Hampus Harlestam gör 5-2 efter bara 1.26  efter att ha återerövrat pucken i anfallszon. Därefter står Hammarbys målchanser som spön i backen, Tumba  kan inte freda sig alls, Jesper Kokkonen gör ett långt kanonbyte och han spelar till slut fram Oscar Liljeroth som sökt upp en fri yta i skottsektorn. Oscar klappar till pucken och 6-2 kommer upp på tavlan och det är dennes första balja i seriespelet - ett grattis till! Tumbas keeper Dokoutchaev har då fått nog och Maximilian Stenmark tar plats mellan motståndarstolparna. Bajen pressar högt i banan och ger inte Tumba mycket tid att få till något organiserat anfallsspel. 7-2 kommer efter 7.01 då Henrik Karlsson på egen hand gör sitt första mål för Bajen - grattis! 54 sekunder senare gör Jesper Kokkonen 8-2 på ett friläge efter en finfin framspelning från egen zon av Pontus Okerblad. Minuten senare reducerar Tumba efter en snabb omställning. Förstalinan i Bajen där Liljeroth ingår för dagen gör en mycket bra period och Jesper Kokkonen gör sitt andra frilägesmål för eftermiddagen framspelad av just Liljeroth. Fler baljor blir det inte i perioden men Hammarbys spel är imponerande.

3:e perioden
Tempot från Hammarbys sida sänks en smula i den sista perioden men Tumba känns inte farligare för det. I ett numerärt överläge fixar Niclas Sörensen att det blir tvåsiffrigt då Frank Holmström skickar in en puck framför Tumbakassen som styrs in och gissa vad, det är även Sörensens premiärmål i seriespelet  - grattis! Drygt halvvägs in i perioden reducerar Tumba till 10-4 under avvaktande utvisning efter deras bästa tryck i anfallszon i matchen men Jimmy Jensen fastställer strax därefter slutresultatet till 11-4  då Harlestam, som får en utvisning med sig i samma situation, får fram pucken och Jensen blir fri med Stenmark i motståndarkassen. Var det Jensens första mål? Jajamän - grattis!

Hammarbys insats denna dag är mycket bra vilket i sanning är välbehövligt. Positiv energi och andrum för spelare och ledare, känslan att veta att produktionen framåt fungerar samt att vi supportrar får se ett vinnande lag - allt är viktigt. Vi vinner alla tre perioderna - kanon! Vår forechecking är mycket bra, speciellt vill jag ge Hampus Harlestam en eloge för hans insats där. Förutom alla målskyttar framåt vill jag nämna Pontus Okerblad Westin som spelar bra och gör ett par målgivande passningar. I mittzon stänger laget av Tumbas uppspel med mycket återvunnen puck som följd. Våra backar gör en bra insats, speciellt är det roligt att se att paret Toftgård/Holmström fungerar perfekt denna dag. Anton känns mycket stabil i sitt målvaktsspel.

Tumba gör inget större väsen av sig, de känns farligast när de lyckas kontra. Då de utsätts för press i egen zon blir de mycket stressade och gör enkla fel.

Publik: 125 st tar sig till LW Hallen, med tanke på dagens övriga utbud känns det som en rätt hyfsad siffra. Tyvärr ingen sång att tala om.