Stångkorvsliga 2013/2014. Foto: Peter Jonsson.

Så var det dags för säsongens sista hemmamatch. Publikfrågan har stötts och blötts under hela säsongen och det är bara att konstatera att Hammarby inte lyckats få ihop någon stor återkommande hockeypublik trots att man tagit sig upp till division ett och säkrat kontraktet för nästa säsong. Lite motigt var det väl att Sveriges första OS-hockey match inföll samtidigt som denna hemmamatch. Trots allt så kom det 154 (vilket var den bästa publiksiffran för omgången) tappra själar för att tacka av tre stora spelare, Magnus Toftgård, Robin Jalkerud och Jonas Bergman. Innan nedsläpp tackade sportgruppen av dessa spelare med blommor och fina tavlor.
Kämparna Jalkis, Toftgård och Bergman tackades av.

Under större delen av säsongen har Hammarby haft backbrist men så var inte fallet i kvällens match. I dag var det backöverflöd och forwardbrist så #5 Sebastian Johansson och #27 Tim Erlandsson fick sadla om till forwards. Anton fick vakta kassen i kväll.

Ganska omgående blir det extremt rörigt framför Antons kasse och Väsby gör mål. Undertecknad blev genast modstulen och trodde att det skulle bli en repris av sista gruppspelsmatchen mot Väsby i december när de vann mot Hammarby med 0-5. Men det var inte iskrigarna inställda på dock. Strax efter nedsläpp i mittzon efter Väsbys mål så anföll Hammarby och Tim Erlandsson skottade in 1-1 16 sekunder senare. Första perioden blev en målkavalkad från Hammarbys sida där Sebastian Johansson skottade in 2 mål och Oscar Liljeroth vallade in pucken via Väsbymålvaktens rygg. Endast en utvisning i första perioden och det var Väsby som hakade en Hammarbyspelare. Överlag så såg Hammarby väldigt avslappnat ut och såg ut att ha riktigt roligt på isen.

Pontus Okerblad prisades av Hammarby Ultras för sina insatser.

Andra perioden började i samma anda när Hampus Harlestam 1.09 gör 5-1 till Hammarby. Tyvärr petar Väsby in 5-2 direkt efter nedsläpp och sedan tappar Hammarby allt och Väsby tillåts att göra mål efter mål medan Hammarby tar utvisning efter utvisning. När Väsby gör 5-4 13.15 in i andra perioden tar Hammarby en välbehövlig timeout. Strax därefter gör dock Väsby 5-5. I slutet av andra perioden gör Henrik Karlsson 6-5 men Väsby kvitterar så perioden slutar 6-6. Nog för att matchen inte gäller något för lagen så önskar man ju som supporter att uppvisningen i första perioden fortsätter även i andra. Genom större delen av säsongen har Hammarby gjort mer eller mindre usla andra perioder och jag undrar ju verkligen varför?

Även tränare Håkan Ferm belönades.

Tredje perioden slutar mållös och två stycken Väsby utvisningar och en dubbelutvisning. Hammarbys powerplay fungerar fortfarande inte som det ska och jag hoppas verkligen att tränarna kör hårt på det inför nästa säsong. Själv undrar jag ju lite över varför man väljer att köra 2 backar och 3 forwards i powerplay istället för 4 forwards och en stark back.

Efter full tid står det alltså oavgjort och man kan verkligen säga att Hammarbys backar gjort en bra match då de stod för fyra av målen.

När övertiden börjar gör domaren ett märkligt beslut att låta bägge lagen börja med fem spelare på isen på grund av dubbelutvisningen i slutet av tredje. Under övertiden händer det inget spännande trots att både Hammarby och Väsby får varsin utvisning, så det slutar med att allt ska avgöras på straffar. Oscar Liljeroth för Hammarby sätter den först lagda straffen men sedan är det mållöst fram till sista omgången av de tre första då Christian Holmblad sätter sin straff för Väsby. Nästa omgång börjar Väsby och samme Christian sätter den vinnande straffen då Hammarby missar sin straff. Slutresultat 6-7 till Väsby. Surt med tanke på starten av matchen, men Väsby visade tydligt mer vilja att vinna.

Laget - hjältarna.

Efter matchen var det dags för lite flera prisutdelningar. Gubbhyllan delade ut pris till Håkan Ferm, uppfattade dock inte motiveringen. Ultras delade ut fansens pris till Pontus Okerblad Westin, med bland annat motiveringen att han gjorde bra intervjuer och sa rätt saker i dem. De tackade även av Bergman, Toftis och Jalkis med varsin T-shirt där det står €Allt för Bajen€. Jesper Kokkonen är ju utlånad till Västervik och spelade sin första match med dem på tisdagen, men satte sig i bilen och körde 28 mil enkel resa för att komma och avtacka sina lagkamrater och ta emot stångkorvsligans pris. Då han fortfarande bor hemma så fick han en fredagsmyskorg med chips och diverse snacks förutom den obligatoriska statyetten.