lördag, april 20, 2024

Mycket underhållande match mot Väsby

Jubel efter vunnet straffskytte. Foto: Peter Jonsson.

Hammarby Hockey visade moral då i den tredje perioden hämtade upp ett 1-3 underläge mot Väsby för att sedan plocka hem extrapoängen i en rafflande straffläggning.
Trångt hos Dubbel-Johan som får utgå efter första perioden.

1:a perioden är, likt hela matchen egentligen, riktigt jämn. Lagen byter halvfarliga chanser tills Jesper Kokkonen, framspelad av kapten Jonas Bergman, tar sig hela vägen fram till Joel Bäckman i Väsbys kasse och med kraft trycker in pucken i mål. Johan Johansson i Bajens kasse får göra ett flertal riktigt viktiga räddningar då motståndarna, speciellt Väsbys förstafemma, jagar kvittering. När Hammarby får fast pucken i anfallszon blir det farligt och Väsby känns osäkra i eget område. Bajen får avsluta i numerärt underläge då Väsby kommer i ett två mot två läge och Henrik Karlsson drar på sig en trippingutvisning samtidigt som Johan Johansson blir intryckt i egen kasse och ligger kvar på isen en stund. Perioden slutar 1-0 i Hammarbys favör.

Bajen byter målvakt inför andra perioden, Dubbel-Johan har skadekänning och Anton Söderqvist tar plats mellan stolparna. Den resterande tiden i numerärt underläge klaras av med ackuratess där Peter Danielsson får ett friläge som Bäckman i motståndarkassen räddar. Strax efter att Bajen blivit fulltaliga kvitterar Väsby då ett misslyckat backskott ger Pontus Andersson ett kanonläge att vrida på sig och pucken går in bakom Anton. Bajen får därefter chansen i numerärt överläge som trots hyfsat spel blir resultatlöst. De våra har ett litet spelövertag därefter med chanser för bl.a. Peter Danielsson, Emil Mårtensson, Patrik Hageman och Hampus Harlestam men det blir ändå Väsby som tar ledningen i ett powerplay knappa 15 minuter in i perioden genom Andreas Paulsson som får tid att rikta in skottet. Direkt efter målet pressar Bajen hårt för reducering men Väsby reder ut stormen och perioden avslutas lite kaosartat då Väsby i numerärt överläge får in en puck i mål precis då slutsignalen ljuder. Domare Ekholm gör tecken för mål men de våra protesterar och ett meddelande kommer om att domaren skall ge besked om målet skall godkännas efter periodvilan.

Oscar Liljeroth jublar efter 3-3-kvitteringen.

Inför tredje perioden blir det fortsatt powerplay för Väsby, målet i slutet på mittperioden underkänns alltså. Efter 30 sekunders spel åker Hammarby på en utvisning till och Väsby som är riktigt bra i numerärt överläge gör 1-3 i spel fem mot tre trots ypperligt spel av Anton Söderqvist och en hög Väsbyklubba framför honom. I det fortsatta spelet i numerärt underläge jobbar Hageman och Tobias Beckman på bra samtidigt som Väsby lallar med pucken i egen zon och Beckman kommer med pucken i skottläge och skjuter in 2-3-reduceringen vilket gjuter in nytt mod i alla grönvita i LW Hallen. Minuterna flyter på, Bajen har många chanser, bland annat under ett powerplay, som inte resulterar. Väsby börjar falla hem i egen zon, slå ifrån sig och mer inrikta sig på att leta kontringstillfällen vilket till slut straffar sig då Bajens fortsatta press till slut resulterar genom Oscar Liljeroth som skjuter tre gånger och det sista försöket resulterar, mycket bra att vi fångar upp returerna. Utjämnat med fyra minuter kvar och kampen fortsätter till signalen ljuder. Minst en poäng klar och förlängning väntar.

Jesper Kokkonen riktigt nära att avgöra i förlängningen.

I de fem minuterna av förlängningsspel inleder Jesper Kokkonen med att runda hela Väsby, vända om bakom motståndarkassen och med en backhand försöka sätta pucken i mål men icke. Båda lagen har chanser att avgöra och ett gyllene tillfälle kommer för Hammarby då Väsby åker på en utvisning. Spel fyra mot tre under de sista två minuterna och Hammarby tar en timeout för att samla styrkorna. Tyvärr kan vi inte avgöra och straffläggning väntar, dessutom åker Jesper Kokkonen på en smäll i slutsekunderna och uteblir i de kommande straffarna.

Anton Söderqvist spikar igen och blir tillsammans med Mikael Paunio matchvinnare.

Väsby inleder straffskyttet, Anton behöver inte ingripa då skytten lägger pucken i ribban. Hampus Harlestam lägger Bajens första och han lägger in pucken i vänstra krysset. Nästa Väsbygubbe utjämnar då han skjuter pucken svårt mellan Antons benskydd och klubbhandske. Därefter missar övriga straffskyttar under de ordinarie tre omgångarna samt första extraomgången, Anton spikar igen ordentligt. Mikael Paunio som inte lade någon ordinarie straff kommer in och lurar in pucken bakom Joel Bäckman. Sedan avgör Anton Söderqvist då han plockar Väsbys nästa straff, ursnyggt!  Två poäng bärgade och en strålande laginsats då vi vänder ett tvåmålsunderläge till straffseger!

Det är de här matcherna man minns långt efter en avslutad säsong. Att kastas mot förtvivlan för att sedan lyftas upp och i slutänden gå från hallen med en känsla av eufori, där kärleken till laget, kamraterna på läktaren och klubbmärket har befästs på ett sätt som en trepoängare i en tråkig grismatch aldrig kan göra. Det är vi som är Hammarby!

Publik: Riktigt dåliga 206 personer, det är ändå arvfienden Väsby vi spelar mot, visserligen hade vi återigen den bästa publiksiffran i omgången men ni som inte var där missade en högdramatisk tillställning. Sången kom inte igång ordentligt förrän efter Liljeroths kvittering i tredje perren.

Stångkorvar
Ami J. Delar ut köttet och motiverar ypperligt:
3 st till 24# Oscar Liljeroth - för hans fantastiska prestationer på isen, nog de bästa under denna säsong
2st till 22# Patrik Hageman - för hans snabba skridskoåkning och skapande av farliga situationer.
1st till 1# Anton Söderqvist - för fina räddningar under straffläggningen och bra insats utav resterande tid.
Sedan vill jag även ge 1st till 31# Johan Johansson - för hans eminenta sätt att spika igen buren samt 1st till 15# Mikael Paunio - För hans bra insats på isen och det extremt snygga avgörande straffen.
I Zebraligan blir det -15 ränder till Hendrik Ekholm (men då det inte går får det väl bli -2) - för hans dåliga insats och inkonsekventa domslut.
Undertecknad passar på att dela ut en extra korv till 19# Tobias Beckman för hårt arbete under hela matchen och det kanonviktiga 2-3-målet i numerärt underläge.

Webbradion sände och Robban Ljung debuterade som radiobabblare, lyssna till matchen i efterhand:
[1:a perioden] [2:a perioden] [3:e perioden+övertid+straffar]